четвер, 23 лютого 2012 р.

Нотатки новачка.Нотатка №1 - Матеріали

Чомусь захотілося дописувати не тільки якісь творчі процеси, а й загалом якісь спостежерення у світі скрапбукінгу, освоєння технік, питання матеріалів(вічно болюче і витратне) очима новачка. Думаю буде цікаво десь так за півроку-рік це все підсумувати і перечитати.

Оскільки техніки річ розмита та багатогранна(тільки от до цього підходжу), тому темою сьогоднішньої нотатки я зроблю тему матеріалів та інструментів. Висновки зроблені на основі власних спостережень, та відгуків з мережі.



1. Папір. Неодноразово писали вже, що краще для початку брати набори - в них гарно компонується папір. Абсолютно з тим згодна. Але зроблю ще одне зауваження до цієї тези. Краще брати невеликі набори, листів на 24 або й 12. Свого часу купила набір з 50 листів, де було по 5 листів кожного дизайну. Тепер розумію, що цього мені забагато. Краще набір з більшою кількістю дизайнів, і листів по 2 кожного дизайну. Не раджу брати великі набори на 64 листів, просто не бачу в цьому сенсу. Ціна велика на такий набір, краще взяти два-три менших і різних. І дизайнів більше,а отже ширше поле для ідей, і просто приємніше.

2. Чорнила. Тут думки різні чула. З власних спостережень, краще брати набори невеликих подушечок на 4-6 кольорів - можна знайти набори до душі, з різними кольорами, або гамами. В цьому плані мені подобаються набори від Clear Snap та Tsukineko.

3.Штампи. Штампів мало не буває. Є силіконові штампи, які клеяться до акрилового блоку на час роботи, є резинові, які мертво приклеєні до дерев"яної основи, є клінги, які є резинові, але клеяться як силіконові до акрилового блоку. Штампів дуже великий вибір, до вибору до кольору(як каже моя мама). Не варто купувати перші ліпші, як тільки сподобалася картинка.! Подумайте, а чи знадобиться вам такий штамп. Якщо вже є ідея в якійсь відкритці його використати - то так. Раджу придбати штампи-алфавіти. Як кириличний, так і латинський. Непогано, якщо є алфавіт "серйозного" шрифту, так і веселенького. По різному скомпонувавши букви, можна виштампувати оригінальні фрази, а то й цілий текст. Знадобляться ще мабуть не раз, штампи-завитки, штампи-фрази на зразок "З днем народження!" "Запрошення", "Щасливого Різдва" абощо.
Дуже важливо доглядати за штампами, якщо хочете щоб вони довго вам прослужити. Не забувайте мити їх після використання.

4.Ножиці. Тут я б сказала, спочатку знадобляться просто хороші довгі ножиці і короткі(непотрібні манікюрні теж підійдуть). Всілякі фігурні можуть як активно використовуватися, так і пилюкою припадати. Тому краще з цим почекати, а з часом вже стане ясно, який вам найбільше треба. Якщо вже аж дуже хочеться, то в продажу є багато коротких фігурних ножиць по 10-15 гривень(а там вже побачите, треба їх вам, чи ні). А якщо у вас є діти, то їм для творчості точно знадобляться.

5.Діроколи. Ходить одна мудра фраза в колах скраперів - краще один хороший, хоч і дорогий, ніж купа дешевих китайських. Тут вприципі зрозуміло, китайські можуть бути погано заточені, погано діроколять товстий папір тощо. А хороші діроколи таки недешеві. Тому тут треба підходити теж з розумом. Добре подумати, а чи використовуватимете його, і щоб не було щось на зразок: "Ой, які він гарні листочки робить!", а потім не знаєте де ті листочки втулити. І як результат, дірокол активно не діроколить, а переважно лежить без діла.
Хороша річ бордерний дірокол. Коштують недешево, тому тут теж треба підбирати малюнок з розумом. Не варто брати своїм першим бордерним дірокол з гарбузами в рядочок наприклад.

6.Брадси і стрази/півперлинки. В принципі, рано чи пізно, але виникне потреба чи бажання зробити ніжну листівку, і тут знадобляться півперлинки (які б я радила для початку взяти кремові і різних розмірів) та стрази(оптимальним рішенням, я вважаю, є прозорі). Брадси варто підбирати, дивлячись який папір використаєте. В принципі є набори різнокольорових однотонних - теж підійдуть.

7. Стрічки. Стрічки впринципі не є дорогі, то ж тут сильно потратитися важко. Але купувати варто все-таки під конкретну ідею. Хіба що можна прикупити білу та кремову стрічки. Пасують майже до всього.

8.Квіточки. Тут теж треба підбирати уважно за розміром та гамою. Хорошим варіантом є набори квітів різних відтінків кольору( червоні-рожеві, білі-кремові і т.д.)

9.Ембосингові прибамбаси. Ембосинг - річ захоплива, і цікава. Не спішіть за нього братися. Відчуйте чи вам то подобається. Забавки з штампами вам то покажуть. Все-таки це річ недешева: фен в середньому коштує близько 200 гривень (хоча наші умілиці обходяться будівельними фенами, плойками для завивки, просто прасками та навіть тостерами!), усілякі пудри(раджу починати з просто білої), всілякі антимагнітні подушечки(які можна зробити з тканини і наповнити дитячим тальком).

10. Клей і не тільки. Тут теж важливо вибрати надійний клей - адже ж не хочеться щоб квіточка чи ще щось відвалилося від листівки. Радять Glossy Accents, я ж іще в пошуках "свого" клею. Ще хороша річ клеєві квадратики, або клейка стрічка на вспіненій основі. Додадуть об"єму в листівці і не є дорогими.

11.Всяке різне. До всяке різне я відношу акриловий блок, який в принципі потрібний при штампуванні силіконовими штампами, коврики, модні лінійки, великі різаки, встановлювачі люверсів, і ще не знаю які й навіть прибамбаси.Коврик - штука мабуть зручна, але не настільки потрібна, як і модний різак. Мені залишився від маминої колишньої роботи хороший добротний фото-різак. Попитатеся у знайомих, родичів. Може в когось теж таке чудо є. Ріже просто чудово, і це може вам закономити гроші.


Наразі думки закінчилися...Чекаю на коментарі досвічених скраперок :-)

10 коментарів:

  1. згідна зі всім. колись великою проблемою для мене було вибрати чим клеяти патір до основи. спортила кілька листів клеєм. тепер перейшла на скотч двохсторонній: легко і намертво. ніж купила в канцелярському магазині за 7 грн. задоволена, ножницями різати набагато гірше, хіба щось фігурне. зараз деякі питання які задавала 2-3 місяці тому здаються просто смішними.

    ВідповістиВидалити
  2. а я щось боюся використовувати двохсторонній скотч - а чи не висохне і не відклеїться?

    ВідповістиВидалити
  3. Дівчата, єдине, не використовуйте двосторонній скотч для тонкого паперу( до 100мг), Місяців через 5 він ніби жирними плямами виходить... А так- вся інформація корисна!

    ВідповістиВидалити
  4. Яка гарна стаття. ))
    Щодо паперу я би ще додала розмір. Купувати або 20х20 см, або 15х15 і менший.
    Різак - це необхідність, а до чого він зроблений - не має значення, аби був.
    Щодо діроколів, то навіть у Марти бувають проколи. Мені такий трапився. Треба не боятися написати до них, пояснити проблему й вам його поміняють. Ну, якби раптом щось сталося...

    Щодо двостороннього скотчу, то все залежить від його якості. Якщо він якісний, то нічого він на листівці не змінить, якщо він дешевий китайський, то всіляке може статися.

    Ну і зауваження маю тільки щодо мови. Чомусь хочеться гарної мови, якщо блог українською, а в нас чомусь усе йде з англійської через російську. O:-)

    ВідповістиВидалити
  5. До речі, невеличке зауваження щодо блогу. Я би радила прибрати перевірку літерами.

    ВідповістиВидалити
  6. як би ж я занала де...а то риюся в меню, і щось не можу знайти

    ВідповістиВидалити
  7. дуже дякую за коментарі))) вони дуже корисні

    ВідповістиВидалити
  8. Кася, пробуй))) Коли знаходишься в своєму блозі, наверху натисни на Новое сообщение, там буде панелька Отправка Комментарии Настройки( заходимо сюди)
    І вже від "Настройки" йде розгалуження
    Основные сведения
    Публикация
    Форматирование
    Комментарии (нам сюда)))
    І шукай нижче
    Показывать проверку на основе графического кода для комментариев? ствиш нет)))

    А то справді незручно весь час ті перевірочні слова писати...А в тебе їх аж два))) Успіхів!(питай,коли що не так)

    ВідповістиВидалити
  9. Sasha, дуже дякую. видно той новий дизайн якийсь ще сируватий, бо так і не знайшла. довелося переключити на старий, і там скоро знайшла і поміняла.
    Дякую!

    ВідповістиВидалити
    Відповіді
    1. А я і не в курсі про новий... Але добре,що все в нормі)

      Видалити